On je takodje kazao da je delegacija radnika u potrazi za tim spiskovima bila u Privrednom sudu u Nišu, ali da je sastanak sa predsednicom suda, zbog njene zauzetosti odložen za predstojeću sredu.

Pominjanje sledeće srede kao termina za novi sastanak izazvalo je glasno negodavanje okuplljenih radnika, koji su istakli da im je „više preko glave“ odlaganje sastanaka za „sledeću sredu, sledeći petak, ponedeljak i sastanci bez konkretnih dogovora“.

Pojedini okupljeni su uzvikivali da radnička delegacija uopšte nije ni bila na sastanku u vladi Srbije prošlog meseca i da je laž da ministarstvo pravde prikuplja spiskove.

Bilo je i onih koji su tražili da ih Spajić više ne predstavlja u pregovorima sa gradom i vladom Srbije.

Nekadašnji radnik Elektronske industrije u Nišu Radiša Spasić je rekao da je očigledno da sastanak prošlog meseca u vladi nije dao nikakav rezultat.

„Nikakav zapisnik na tom sastanku nije napravljen, nema nikakvih ni novih informacija, ni rešenja, a bilo je nagoveštaja da će do izbora da se sve reši, da se postigne sporazum o isplati zaostalih zarada“, istakao je Spasić.

On je istakao da se ljudi na protestima obmanjuju i daje im se lažna nada.

„Da bi se nešto postiglo ne može da se traži samo isplata zaostalih plata za radnike u Nišu, mora da se traži isplata za sve radnike u Srbiji i da mora da se traži na osnovu nekog zakona. Delegacija iz Niša tražila je isplatu samo za Niš i nije pominjala zakonski osnov po kojem je tražila“, naglasio je Spasić.

Jedan od nezadovoljnih bivših radnika Miodrag Miljković rekao je na skupu da delagacija radnika jeste bila na sastanku u vladi Srbije, ali nije razgovarala se predsednicom Anom Brnabić, već njenim pomoćnikom.

„Nije tačno da smo na sastanku tražili isplatu samo radnika u Nišu, tražili smo da se isplate zaostale plate i radnika iz drugih gradova. Nije uradjen zapisnik jer je u vladi bila u to vreme bila velika gužva, pošto je tog dana Rusija napala Ukrajinu“, izjavio je Miljković.

Prema njegovim rečima, radnici koji su na današnjem protestu negodovali i optužili članove delegacije da nisu bili na sastanku u vladi Srbije, imaju samo za cilj da „razbiju protest“.

Nekadašnja zaposlena Radica Cvetković rekla je da će delegacija radnika zatražiti novi sastanak kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski kako bi od nje dobili informacije gde je „zapelo“ oko sklapanja sporazuma o isplati zaostalih zarada.

Bivši radnici Elektronske industrije, Mašinske, Jastrepca, Gradjevinara i drugih preduzeća podsetili su da je bez zaradjenih plata, nakon propadanja društvenih firmi, u Nišu ostalo oko 9.000 radnika, a pojedini od njih imaju i više od 100 neisplaćenih plata.

Takodje su podsetili da najveći broj radnika već godinama izvršne sudske presude za naplatu potraživanja, a već godinama dobijaju obećanja, a ne i ono što im pripada.

Nekadašnji radnici propalih društvenih firmi u Nišu za isplatu zarada bore se od 2009. godine, a poslednjih par godina zbog toga svakog petka protestuju ispred Gradske kuće.