On je, nakon sastanka lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije (Aleksandra Vučića, Edija Rame i Nikole Dimitrova) sa privrednicima regiona i Atlantskog saveta, a u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ rekao da je dogovor da se dodatno ubrza taj proces.

„Dogovorili smo se da dodatno ubrzamo ovaj proces i formiramo Savet u kojem će biti predstavnici PKS i resorni ministri tri države. Svake nedelje će članovi Saveta izveštavati lidere tri zemlje o tome šta je uradjeno i šta mora još da se uradi“, rekao je Čadež, a saopštila PKS.
Predsednik PKS je istakao da je bitno da kompanije koje posluju u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji imaju u sve tri države jednak tretman i mogućnost za poslovanje.

„Privrednicima je bilo važno da imaju otvoren razgovor sa liderima Srbije, Albanije i Severne Makedonije o tome kako da se ubrza protok robe, usluga i kapitala kroz ove tri zemlje“, rekao je Čadež.

Na sastanku su, kako je rekao, učestvovale 22 holding kompanije koje posluju u svim zemljama inicijative „Otvoreni Balkan“, zapošljavaju oko 50.000 ljudi u celom regionu i imaju godišnji obrt veći od četiri milijarde evra.

Čadež je istakao da je važno da do narednog susreta privredanika i predstavnika tri države u Tirani sledećeg meseca bude rešen problem medjusobnog priznavanja fitosanitarne i veterinarske dokumentacije.

//