Čadež je na Ekonomskom forumu u Delfima u Grčkoj, na panelu „Zapadni Balkan: stabilnost ili neslaganja“ istakao da bi „jednostavnim sporazumom sa Evropskom unijom zemlje Zapadnog Balkana već u bliskoj budućnosti mogle da postanu deo jedinstvenog tržišta EU“.

Zapadni Balkan bi, prema njegovim rečima, postao najpre deo Evropske unije kao Evropska ekonomska zajednica Jugoistočne Evrope, a kasnije i kao punopravni član.

„Takav model pristupanja EU imale su Finska, Austrija, Island, a tako danas funkcionišu Island ili Norveška“, rekao je Čadež i ocenivši da saradnja u okviru Otvorenog Balkana „veoma dobro funkcioniše“ izrazio nadu da će još zemalja pristupiti toj inicijativi.

Forumu su prisustvovali i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar, zamenik premijera za ekonomska pitanja Severne Makedonije Fatmir Bitići i američki diplomata Kurt Volker.

Delfi ekonomski forum je neprofitna organizacija čije su aktivnosti usmerene na razvoj nacionalnih i regionalnih aktivnosti radi promocije održivog razvoja ekonomija Grčke, Evrope, Mediterana i Jugoistočne Evrope.