Ona je istakao da je osnovni cilj menjanja te organizacije da bude servis privredi.

“Šta je sve potrebno privredi to je stvar koja se menja iz meseca u mesec, iz godine u godinu i samim tim moramo da budemo organizacija koja je spremna da odgovori na vaše zahteve, da vam preporuči neke stvari koje bi mogle da vam pomognu i poboljšaju vaše poslovanje. Sve je pitanje svrhe kako na ličinom tako i na planu poslovanja”, poručio je Čadež.

Cilj aktivnosti u okviru promena principa rada, kako je objasnio, jeste jasan fokus na probleme članica i suštinska podrška u pronalaženju mogućih rešenja.

“Srbija i privrede regiona deo su globalnih tokova pa će tako i globalni problemi posebno evropski uticati na privrednu dinamiku kod nas i u regionu”, naveo je Čadež i podsetio da su i dalje najveći izazovi sa kojima će se suočiti evropska privreda inflacija, rast referentnih kamatnih stopa do čak četiri odsto, nedostatak kadrova, visoke cene energenata, poskupljenje hrane, pad tražnje i poremećeni lanci snabdevanja.

Po negovim rečima, izazovi donose i određene šanse koje Srbija i region mogu iskoristiti, za nove investicije u proizvodnju i uključivanje u dobavljačke lance.

“PKS će kroz međusektorske timove posebno raditi na predlaganju povoljne regulative za brže investiranje, fleksibilnog zakonodavstva za inovacije, preporuka za unapređenje kompleksnih privrednih potencijala”, rekao je Čadež.

Ukazao je da veliki azijski igrači, kao što su proizvođači baterija za električne automobile, investiraju u Evropi kako bi obezbedili učešće na najatraktivnijem globalnom tržištu od 500 miliona stanovnika.

“Trenutno u privlačenju ovih investicija prednjače Mađarska i Poljska, šanse su otvorene Srbiji i regionu, ali za takva ulaganja prioritet je da budu deo jedinstvenog tržišta”, naglasio je Čadež.

Regionalno ekonomsko povezivanje, po njegovim rečima, jeste ključna strateška šansa i Srbije i ostalih ekonomija u regionu da postignu brži rast, ali i da se efikasnije izbore sa izazovima novih globalnih ekonomskih trendova.

“Zajedničke politike uvezivanja regiona u jedinstven ekonomski prostor i izgradnja međusobnog poverenja biće ključne i za uključivanje ekonomija u jedinstveno tržište EU i uživanje četiri slobode pre punopravnog članstva u Uniji”, rekao je predsednik PKS.