Čadež je za TV Pink izjavio da je PКS potpisala sporazum sa Federacijom saudijskih privrednih komora o formiranju Srpsko-saudijskog poslovnog saveta.

“Saudijska Arabija, kao važno tržište od 33 miliona potrošača, želi naše proizvode. Saudijska Arabija je izrazila želju da ulaže u povećanje stočnog fonda u Srbiji i investira u postojeće domaće farme”, rekao je Čadež, prenela je PKS.

Kako je dodao, danas delegacija te zemlje ima sastanke sa predstavnicima udruženja PКS, od prerađivačke industrije do poljoprivredne proizvodnje, IT, građevinarstva i infrastrukture, i drugih sektora privrede.

U naredne dve nedelje, kako je dodao, PКS i Federacija saudijskih privrednih komora, formiraće Savet koji će činiti saudijski i srpski poslovni ljudi kako bi se povezali i započeli zajedničke projekte.

“Tržište Saudijske Arabije je izuzetno važno za srpsku privredu jer je ta zemlja jedan od najvećih proizvođača fosfata koji se koristi u proizvodnji mineralnih đubriva”, objasnio je Čadež.

Predsednik PКS je ukazao da je saradnja sa tom zemljom važna i za srpski IT sektor, s obzirom na to da je strateški cilj Saudijske Arabije da do 2030. postane jedna od najdigitalizovanijih zemalja sveta, kao i za našu poljoprivredu, te da će srpske kompanije u junu izlagati na sajmu “Saudi Food”.

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan, podsetio je da od 1. jula počinje da funkcioniše otvoreno tržište rada između Srbije, Albanije i Severne Makedonije što će, prema njegovim rečima, omogućiti da se građani ovih zemalja slobodno zapošljavaju u ove tri zemlje na dobrobit kompanija i privreda članica Inicijative.

Podsetio je i da su sajam vina u Beogradu “Vinska vizija Otvorenog Balkana” i sajam vina “VinItaly” u Veroni, bili odlična prilika za promociju regiona i nove poslovne dogovore.

“Bitno je da mi sarađujemo u regionu ali i da veoma aktivno razgovaramo sa EU da što pre dobijemo ulaz u jedinstveno evropsko tržište i da uživamo u četiri slobode. To nije pitanje samo našeg ekonomskog opstanka već i evropsko bezbednosno pitanje, konsolidacije resursa, budućih inovacija”, rekao je Čadež.

Dodao je da postoji jasan pravni model i primeri kako su druge države Evrope postale članice jedinstvenog evropskog tržišta i istakao da je od presudne važnosti početak nove komunikacije i dinamike razgovora sa EU.

“Jedinstveno tržište što pre, četiri slobode što pre, srpska privreda i građani Srbije u strukturama Evrope što pre”, poručio je Čadež.

Govoreći o značaju dualnog obrazovanja i digitalizacije, naveo je da je Tehnička škola u Valjevu, gde je otvoren Trening centar za dualno obrazovanje učenika ove škole, primer inovativnosti i ulaganja države i privrede u nauku i obrazovanje, kao što je to slučaj i sa izgradnjom brojnih naučno-tehnoloških parkova širom Srbije.

Ukazao je da zahvaljujući ovim investicijama u Srbiju dolaze stručnjaci, posebno iz IКT sektora, a samo prošle godine se u Srbiju doselilo 14.800 stranih IT eksperata.

Sve to, prema oceni Čadeža, utiče na stvaranje dobrog poslovnog ambijenta i dolazak inostranih kompanija koje u našoj zemlji traže partnere na manifestacijama poput međunarodne konferencije “InterКonekt”, koja će se ove godine drugi put održati na jesen u Beogradu.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *