On je, kako je saopštila PKS u intervjuu za hrvatski „Poslovni dnevnik“, rekao da je zajednički odgovor na globalnu krizu – brža i jednostavnija trgovina.

Čadež je rekao da su, nakon sastanka eksperata obe poslovne zajednice u Vinkovcima u maju ove godine, analitički timovi dveju komora tokom juna radili na finalnom usaglašavanju i uobličavanju predloga koji će vrlo brzo biti upućeni vladama dve države.

„Ubrzanje protoka robe i smanjenje zadržavanja na graničnim prelazima izmdju Hrvatske i Srbije u obostranom je interesu naših privreda koje su povezane više nego što možemo i da zamislimo, ali i stranih kompanija koje prevoze robu do kupaca u Evropskoj uniji ili do riječke luke ka drugim svetskim tržištima. To bi bio i naš najbolji zajednički odgovor na aktuelnu krizu sa kojom se obe ekonomije suočavaju“, ocenio je Čadež.

Samo preko drumskog prelaza Batrovci – Bajakovo, godišnje u oba smera prodje 378.000 kamiona, a vreme zadržavanja na granici je neprihvatljivo dugačko, u proseku oko šest sati, naveo je Čadež i istakao da to nanosi ogromnu štetu privredi sa obe strane granice, povećava troškove i proizvodjačima i špediterima i krajnjim kupcima i robu čini nekonkurentnom.

Za prevazilaženje nekih problema, prema njegovim rečima, nije potreban veliki novac, već dobra volja, dogovor i bolja organizacija.

„Uz manja infrastrukturna i ulaganja u opremu, smanjili bi gužve i značajno ubrzali prelazak granice, ukoliko bismo usaglasili radna vremena graničnih službi, povećali broj carinskih i inspekcijskih službenika i ulazno-izlaznih traka, obezbedili dve trake u medjugraničnom prostoru, prioritetni prelazak kamiona sa kvarljivom robom i autobusa na redovnim linijama“, ocenio je Čadež.

Kada je reč o železničkim prelazima, potrebno je, kako je rekao, uspostaviti fitosanitarne i veterinarsku kontrolu sa obe strane granice.

„Dugoročnije, izgradnja zajedničkog železničkog terminala koji bi trajnije rasteretio drumski saobraćaj, kao i realizacija postojećih projekata unapredjenja gasne infrastrukture, značajno bi olakšala i osigurala poslovanje privrednicima i u Srbiji i Hrvatskoj“, rekao je  predsednik PKS.

Govoreći o srpsko-hrvatskim poslovnim odnosima i saradnji 5.000 kompanija iz Srbije sa partnerima iz susedne države, Čadež je naveo da, iako su često politički opterećeni, odnosi dve privrede su u usponu sa značajnim potencijalom za dalju saradnju, zajednička ulaganja i privlačenje novih investicija u region, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.