On je kazao da će PKS organizovati štand Otvorenog Balkana (Open Balkan štand) na sajmu u Veroni na kome će biti predstavljeno više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prenela je PKS.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije.

“Vina na Open Balkan štandu će predstaviti vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana”, kazao je on.

Podsetio je da je PKS pre šest meseci pokrenula inicijativu da se na prestižnom sajmu “Vinitaly” predstavi najveći regionalni vinski sajam – “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, što će, kako je kazao, omogućiti domaćim vinarima nove poslove.

“Očekuje da će kupci sa sajma u Veroni posetiti i Beograd koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin regionalnog sajma vina i gde će moći da probaju najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije”, kazao je Čadež.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije, koji su pokrenuli inicijativu prošle godine za organizaciju prvog sajma vina “Vizija otvorenog Balkana”.

Prema njegovim rečima ove godine “Vinitaly” bi trebalo da ima rekordan broj učesnika – posetilaca, izlagača, i kupaca – uvoznika, distributera i njihovih asocijacija iz Evrope, ali i iz celog sveta, od SAD, Centralne i Južne Amerike, preko Afrike do Azije.

“Na nama je da promovišemo ovaj sajam u svetu i da napravimo što više poslova. Razgovaraćemo sa najvećim svetskim kupcima kako bi oni došli u Beograd i učinili ga mestom na kome se prave dobri poslovi za vinare”, poručio je on.