On je na 170. Generalnoj skupštini Medjunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE), kao član delegacije Srbije predstavio kandidaturu Beograda za organizaciju EXPO 2027.
Moderna Srbija, po rečima predsednika PKS, danas je „zemlja talenata, inovativnih i kreativnih ljudi, mladih koji uče jezike budućnosti sa potencijalom da budu lideri i uspešni preduzetnici“.

„Ovih dana obeležavamo završetak školovanja druge generacije osnovaca koja je, uz ostale predmete, imala i obavezno programiranje. Zajedno sa onima koji su prošle godine završili osnovnu školu sada i zvanično imamo 120.000 digitalno pismenih mališana koji su igrajući se u pajtonu, skreču, pajgejmu…. učili programiranje, programirajući tako svoj uspeh i svoju budućnost“, rekao je Čadež.

Pozvao je da organizatori „daju šansu tim mladim ljudima u 2027. da zajedno igraju za preduzetništvo i za budućnost“.

Istakao je da Srbija ima čime da se pohvali i u drugim istaknutim sektorima. „Kada u vreme energetske krize sa kojom se svet danas suočava, razmišljate o potencijalima proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, iz energije vetra, da li znate da je svaki treći vetrogenerator ugradjen u evropske vetrenjače, proizveden upravo u Srbiji“, rekao je Čadež.

Dodao je da je u marketima širom sveta svaka treća malina, a u Evropi svaka druga, proizvedena i ubrana u srpskim malinjacima.

U londonskom poslovnom kvartu, kako je rekao, Canary Wharf pametne, solarne klupe proizvod su pameti srpske startap kompanije Strawberry energy.

„Srbija i Beograd postaju novi evropski tehnološki hab u oblasti mobilnosti, a budućnost evropske automobilske industrije u čijem fokusu su električni automobili, kreira se i kod nas, u R&D centrima evropskih proizvodjača koji osim fabrika, u Srbiji otvaraju i svoje razvojne centre, kao što su ZTF, Continental, Brose, oslanjajući se na domaću pamet, lokalne inženjere i IT stručnjake svetskog glasa“, rekao je Čadež.

Podsetio je i na dve milijarde evra vredan izvoz IKT sektora koji je privukao 600 odsto više investicija nego u 2020.

Srpska gejming industrija, prema njegovim rečima, u stopu prati svetsku industriju i vrlo je poznata.

„Samo u prošloj godini, srpski IT kreativci lansirali su 35 video igara. Mi dolazimo iz regiona koji se najbrže razvija na kontinentu, jedne od najpoželjnijih evropskih denstinacija za investitore. Sutra ću prisutvovati potpisivanju Ugovora o preuzimanju velikog lanca hotela Akor (Accor) koji će kupiti jedan od najlepših spa centara u regionu“, najavio je Čadež.

Po mišljenju Čadeža, sve ove prednosti su dovoljan i „jak razlog da Srbija igra za budućnost kao organizator Expo 2027.“

O prednostima i mogućnostima Srbije kao kandidata govorili su u video obraćanju premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja učestvuje na skupštini u Parizu.

Status kandidata Srbije i Beograda za organizaciju svetske izložbe EXPO 2027. godine potvrdjen je nedavnom predajom Dosijea kandidature predstavnicima BIE.