Čestitajući uspešan početak poslovanja NLB u Srbiji, Čadež je istakao da je, uprkos svim rizicima i izazovima Srbija i dalje mesto vredno ulaganja privlačeći 60 odsto stranih direktnih investicija koje stižu u region.

Podsetio je da u Srbiji posluje oko 6.000 kompanija sa većinskim stranim vlasništvom, što je najbolja potvrda zašto je to trižite vredno njihovog kapitala.

„Uprkos rizicima i najnovijim izazovima zbog ukrajinske krize Srbija se dobro drži uz očuvanje rasta, proizvodnje, izvoza, makroekonomske i stabilnosti kursa dok inflaciju drži pod kontrolom“, rekao je predsednik PKS.

Naveo je dva velika izazova za poslovanje – poskupljenje energenata i novca koji više neće biti jeftini kao pre pandemije i ukrajinske krize.

Regionalna saradnja, po mišljenju predsednika PKS, pravi je odgovor na ove izazove.

„Priliku da privučemo nove strane investicije na najbolji način možemo iskoristiti samo ako radimo zajedno, nastupamo kao jedan region – jedna ekonomija, kao zajedničko regionalno tržište i jedinstvena investiciona destinacija“, rekao je Čadež i dodao da je najvažnije međusobno povezivanje u ekonomskim integracijama.

On je podsetio na zahteve poslovne zajednice Zapadnog Balkana – ubrzanje sprovođenja plana za zajedničko regionalno tržište i otklanjanje prepreka u poslovanju sa EU, što je u interesu i kompanija iz regiona i EU koje posluju na tim tržištima.

Čadež je kazao da su dve inicijative nedavno pokrenute – zajednička inicijativa Privredne komore Srbije i Hrvatske gospodarske komore za olakšanje trgovine preko drumskih i železničkih graničnih prelaza, smanjivanje čekanja na ulazu u EU i nedavni sastanak u Briselu sa Evropskom komisijom na kome su privrednici izneli sasvim konkretne predloge evropskim institucijama za otklanjanje prepreka u poslovanju zapadnobalkanskih kompanija sa partnerima u EU.

„Utoliko je važnija inicijativa Otvoreni Balkan koja treba da doprinese da kompanije regiona i pre formalnog članstva u EU, dobiju isti tretman kao i kompanije iz Evropske unije. To je naš način da iznutra sami ubrzamo regionalne integracije“, rekao je Čadež.

Istakao je da su za nepunih godinu dana od pokretanja ove inicijative, Srbija, Albanija i Severna Makedonija napravile prve i važne korake u olakšanju međusobne trgovine, a uskoro bi trebalo da počne da funkcioniše i zajedničko tržište rada – sistem jedinstvenih radnih dozvola.

Izdavanje prvih radnih dozvola, planirano je na Samitu u Ohridu, 9. i 10. juna, najavio je Čadež i ocenio da će domaćim i stranim kompanijama to omogućiti da odgovarajuće radnike i stručnjake pronađu i u drugim zemljama Otvorenog Balkana i lakše ih zaposle.