Čadež je na konferenciji “Look up” o zaštiti životne sredine i energetici na Kopaoniku, rekao da je PKS prva u regionu objavila Zelenu deklaraciju o transformaciji srpske privrede u 10 tačaka.

“To je svojevrsna mapa puta kroz zelenu tranziciju, ali i putokaz državi za donošenje podsticajnih mera ekonomske politike u ovoj oblasti”, rekao je Čadež.

Zelena transformacija je, po njegovim rečima, ključna za unapredjenje konkurentnosti privrede, novih investicija u proizvode više vrednosti, kao što su električni automobili, baterije.

“Investiciona revolucija je na pragu, velike kompanije iz Azije prebacuju proizvodnju u Evropu, Madjarska je odličan primer i da bi naš region uhvatio korak sa tim pozitivnim promenama mora postati deo jedinstvenog tržišta EU”, ocenio je Čadež.

Predsednik PKS posebno se založio za pravednu ekološku tranziciju u kojoj će se voditi računa o najugroženijim grupama društva.

Na panelu “Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti” ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će Ministarstvo predložiti novi zakon o izgradnji koji će sadržati niz mera za podsticanje zelene gradnje.