Problem zarobljene države, dodao je, prisutan je u svim zemljama u regionu, kako je to konstatovano u izveštajima Evropske komisije, a predstavlja sistemski vid korupcije gde uzak krug ljudi, partija, koristi državu i državne institucije radi ostvarivanja nekih svojih lukrativnih ekonomskih koristi.

Majstorović je rekao da sistemska korupcija na svaki način potkopava evrointegracije i mogućnost održivog razvoja, a da su partikularni interesi vrlo često obučeni u nacionalističke ideje.

“A u stvari urušava se sistem institucija i na taj nacin nanosi se sistemska greška ne samo nama gradjanima već nažalost i našoj deci i onima koji dolaze iza nas, a koji će živeti u društvima koja nemaju odgovarajuće funkcionalne institucije u kojima neće biti u mogućnosti da ostvare svoja gradjanska ili manjinska prava imajući u vidu da neće imati kome da se obrate u situaciji kada su institucije razorene”, rekao je on.

Istakao je da postoje neki pozitivni koraci poput ispunjavanja nekih preporuka Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), ali to nije “ni blizu dovoljno”.

“Pitanje korupcije danas nije isključivo unutrašnje pitanje, već je stavljeno na dnevni red medjunarodnih odnosa i iz te perspektive ukoliko Srbija i njena vlast želi da bude kredibilan partner u ovom veoma izazovnom trenutku za Evropu, moraće mnogo više napora da investira u borbi protiv korupcije”, ocenio je Majstorović.

U današnjoj debati učestvovali su i ambasadori SAD i Norveške, Kristofer Hil i Jorn Eugen Gjelstad, ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, evroposlanica Viola fon Kramon.

Debata je održana u okviru projekta “Implementacija zajedničkih rešenja iz oblasti antikorupcije i dobre vladavine u Jugoistočnoj Evropi: Inovativne prakse i javno-privatno partnerstvo”.

Projekat ima za cilj da pruži zajednička antikorupcijska rešenja za povećanje odgovornosti državnih institucija i jačanje civilnog društva i vladavine prava u Jugoistočnoj Evropi kroz izgradnju kapaciteta za primenu najboljih praksi evropskih instrumenata za inovacije u društvenim istraživanjima, navode iz CEP-a.

U svom poslednjem godišnjem izveštaju o napretku Srbije, Evropska komisija je skrenula pažnju na neophodnost sprečavanja i krivičnog gonjenja korupcije, a posebno povećanja konačnog oduzimanja imovine u vezi sa ovim slučajevima.

Izveštaj GRECO o petoj rundi procene Srbije usredsredjen je na sprečavanje korupcije u vladama i službama za sprovodjenje zakona.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *