Medju osam kandidata, medjutim, nema ličnosti kalibra prve trojice predsednika: Vaclava Havela, Vaclava Klausa i, u poslednja dva mandata, Miloša Zemana, koji su svojim ličnim autoritetom uspevali da se nametnu i uzmu sebi više ovlašćenja nego što pripada šefu države po češkom Ustavu.

Iako je osam kandidata, realne šanse da osvoje glasove Čeha imaju samo tri favorita za šefa države.

Tajkun agro i hemijske industrije, imigrant iz Slovačke, peti najbogatiji u Češkoj, bivši populistički premijer blizak madjarskom premijeru Viktoru Orbanu, Andrej Babiš; nekadašnji načelnik Generalštaba pa drugi čovek NATO kao šef Vojnog komiteta NATO, general u penziji Petr Pavel; i nekadašnja rektorka Mendelovog univerziteta u Brnu, ekonomistkinja Danuše Nerudova.

Da se pitaju Česi koji se masovno klade na ishod izbora, novi predsednik je već jasan – general Pavel, dok svi predizborni modeli na osnovu anketa raspoloženja birača kao favorite sa oko 27 odsto glasova čas na prvo čas na drugo mesto, sa razlikom na nivou statističke greške, stavljaju Babiša i Pavela, dok Nerudova zaostaje za njima sa oko 21 odsto podrške.

“Socijalne empatija, patriotizam i nezavisnost”, naveo je dan pred izbore Andrej Babiš na zahtev moderatora poslednje predsedničke TV-debate da kaže tri reči koje bi ga najbolje karakterisale kao predsednika Češke.

“Iskustvo, smirenost, odgovornost”, okarakterisao je sebe general Pavel, dok Nerudova smatra da nju najbolje opisuju “energija, hrabrost i empatija”.

Kao prioritet Babiš je naveo da bi kao predsednik nastojao da pomaže i poboljša život gradjana, general Pavel da ne bi želeo da, kao predsednik Zeman, izaziva podele u društvu i dao bi doprinos da se vrati povereje Čehau politiku, dok bi Nerudova obratila pažnju na socijalne nejednakosti.

Svo troje založili su se za pomoć Ukrajini da se odbrani od Rusije, dok je Babiš kazao da bi u praški predsednički zamak Hradčane sazvao mirovni samit da se sukob konačno reši za stolom i pohvalio se ko je sve od evropskih i svetskih državnika njegov prijatelj.

“Razgovarao bih sa francuskim, nemačkim, rumunskim, bugarskim, turskim predsednikom. Sve ih poznajem. Otišao bih kod ukrajinskog predsednika sa kojim sam razgovarao tri puta kao premijer”, kazao je Babiš o eventualnom mirovnom samitu.

Predizborne ankete gotovo sigurnu pobedu u drugom krugu, sa 57 odsto glasova, prognoziraju generalu Pavelu, nezavisnom kandidatu čiju kampanju sponzorišu uglavnom poslovni ljudi bliski desnom centru i gradjanskom društvu.

Za razliku od stranih analitičara, češki komentatori i politikolozi uglavnom nisu preterano ubedjeni da će Babišu znatno pojačati šanse to što ga je pet dana pre izbora Gradski sud u Pragu oslobodio optužbe za mahinacije sa dotacijama Evropske unije, jer je iz svog koncerna Agrofert namenski izdvojio porodičnu farmu i kongresni centar “Rodino gnezdo” da bi se dobilo dva miliona evra dotacija za mala preduzeća, a čim je prošlo pet godina koliko EU kontroliše dotacije, vratio ih je u matični koncern.

“Slučaj koji se vukao mnogo godina, javnost je pratila i svako ima neko svoje mišljenje. Ono što je suština jeste da se prave političke borbe odvijaju u demokratiji na izborima, ne u sudnicama. Iskoristite tu priliku u petak i subotu na predsedničkim izborima”, prokomentarisao je premijer Petr Fijala presudu da Babiš nije počinio krivično delo.

Protivnici Babiša i odlazećeg predsednika Zemana potražili su novog šefa države i preko oglasa na Jobs.cz gde traže “moralni uzor i mendžera sreće celog društva koji će okončati eru arogancije i prezira prema ljudima”, a u zamenu nude zamak Hradčane u Pragu, letnji zamak Lani, putovanja u inostranstvo i neprestanu pažnju medija.

Ove izbore, po procenama analitičara, presudiće neodlučni birači kojih ima neuobičajeno mnogo: od petine do trećine biračkog tela po raznim anketama.

Ishod prvog kruga izbora biće poznat u subotu uveče, a verovatni drugi krug biće za 14 dana.