Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u šest sandžakčkih opština do 14 časova glasalo je 17,66 odsto upisanih Bošnjaka, pokazuju podaci Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Najveća izlaznost i dalje je u Novoj Varoši gde je do drugog preseka glasalo 29,54 odsto Bošnjaka sa pravom glasa, dok je najmanja izlaznost zabeležena u Prijepolju- 13,8 i Novom Pazaru- 14,8 odsto.

Na izbore do 14 časova izašlo je i 26,34 odsto Bošnjaka u Priboju, 26,3 odsto u Sjenici i 19,11 odsto u Tutinu.

Programski koordinator CESID-a Bojan Klačar rekao je na konferenciji za novinare da je izlaznost malo bolja u odnosu na prvi presek, ali da se još uvek ne može sa sigurnošću reći kakav se odziv birača očekuje do kraja glasanja.

„Iako na osnovu toga nemožemo izvlačiti neke zaključke ipak ćemo reći da je izlaznost na parlamentarnim izborima u martu do 14 časova bila 27,7 odsto“, rekao je Klačar.

Đorđe Vukotić iz ove organizacije rekao je da se ceo tok glasanja do sada odvija u očekivanim okvirima i da je do problema došlo jedino na dva biračka mesta u Tutinu.

„Nakon incidena na biračkom mestu 36 u opštini Tutin dobili smo definitivnu potvrdu da je tu prekinut proces glasanja i da će on biti ponovljen. U međuvremenu je takođe došlo do incidenta na biračkom mestu broj 7 u Tutinu gde je jedna osoba pokidala jemstvenik i otkinula pečat sa glasačke kutije, ali je nakon intervencje policije izborni proces na tom mestu nastavljen“, rekao je Vukotić.

Predstavnici CESID-a posmatraju odvijanje izbornog procesa na svih 169 biračkih mesta u šest opština Sandžaka.

E.Đulović