Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u šest sandžakčkih opština do 17 časova glasalo je 27,84 odsto upisanih Bošnjaka, pokazuju podaci Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Najveća izlaznost i dalje je u Novoj Varoši, opštini sa najmanje upisanih birača gde je do trećeg preseka glasalo 43,52 odsto Bošnjaka, dok je najmanja izlaznost zabeležena u Prijepolju- 22,76 i Novom Pazaru- 23,46 odsto.

Na izbore do 17 časova izašlo je i 37,59 odsto Bošnjaka u Priboju, 40,06 odsto u Sjenici i 32,51 odsto u Tutinu.

Programski koordinator CESID-a Bojan Klačar rekao je na konferenciji za novinare da je izlaznost osetno bolja u odnosu na prvi presek.

“Ako se nastavi ovakav trend glasanja očekujemo da do zatvaranja biračkih mesta izlaznost bude veća od 30 odsto”, naveo je Klačar.

Đorđe Vukotić iz ove organizacije rekao je da izbori protiču u regularnoj atmosferi i da je problema bilo jedino na biračkim mestima u Tutinu.

„Problemi na biračkim mestima 6 i 7 su prevaziđeni i tu je glasanje nastavljeno, dok su biračka mesta 30 i 36 zatvorena i izborni proces će tu biti ponovljen“, rekao je Vukotić.

On je dodao da je na dva zatvorena biracka mesta u Tutinu upisano oko 1.500 birača.

Predstavnici CESID-a posmatraju odvijanje izbornog procesa na svih 169 biračkih mesta u šest opština Sandžaka.

E.Đulović