Na osnovu istraživanja javnog mnjenja koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 200 mladih iz Novog Pazara, zaključeno je i da se njih 17 odsto oseća nebezbedno u gradu u kojem žive.

„Najveći procenat mladih navodi da se najbezbednije oseća u svojoj kući ili stanu, kao i u svom komšiluku, dok su odgovori „u državi“ i „gradu u kojem žive“ više zauzeli stranu nebezbednosti kod ispitanika“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da 54 odsto ispitanika kao glavni bezbednosni rizik u svom kraju izdvaja vršnjčko nasilje, kao i tuče i nasilne incidente koje je navelo 47 odsto, dok se među retkim bezbednosnim rizicima navode pljačke, prirodne katastrofe i međuetnički incidenti.

Kada je reč o zaštiti sopstvene bezbednosti i članova svoje porodice, čak 59 odsto mladih iz Novog Pazara se uzdaje u sebe, osam odsto ispitanika ima poverenja u policiju, dok je 16 odsto navelo da nikom ne veruje.

Najveći procenat mladih (92 odsto) ne veruje pojedinim institucijama koje treba da štite njihovu bezbednost ,a kao glavni razlozi nepoverenja navode se nestručnost i nasilnost, nezainteresovanost, kao i neefikasnost i spora reakcija.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju i da veliki procenat mladih (36 odsto) ne doživljava neprijatnost u komunikaciji putem interneta u vidu vređanja, prozivanja, ismejavanja i pretnji, dok 64 odsto izbegava sadržaj koji uključuje govor mržnje.

„Za svoju bezbednost na internetu i zaštitu podataka nije zabrinuto 37 odsto ispitanika, dok je devet odsto veoma uplašeno“, dodaje se u izveštaju.

Centar za slobodne izbore i demokratiju je u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji , istraživanje o najvažnijim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju mladi sprovodio od juna do novembra u Bujanovcu, Subotici i Novom Pazaru.