Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić poručila je da su građani Sandžaka u Drugom svetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredeljenje koje i danas jasno pokazuju.

“Svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitam Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni možemo izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život”, navodi se u čestitki predsednice veća.

Gradonačelnik Novog Pazara poželeo je građanima da Dan Sandžaka bude u kontekstu naše doslednosti i borbe za principe zajedništva, bude putokaz kuda danas idemo, ali I kuda koračamo u budućnosti

“Svaki 20. novembar je datum istorijski dragocene simbolike i potvrda našeg suštinskog, trajnog opredeljena u borbi protiv fašizma, te protiv svih fašističkih ideologija, ma kako se u aktuelnom momentu te ideje zvale”poručio je Biševac.

Muftija sandžački Abdurrahman Kujević poručio je građanima Sandžaka da jedna zemlja vrijedi onoliko koliko su njeni stanovnici okrenuti prema nebu i da domovina napreduje ako je njeni stanovnici poštuju kao džamiju.

“Domovino, tvoj najbolji sin, akademik muftija Muamer ef. Zukorlić, najljepše te je predstavljao. Njegova ideja i borba će živjeti do Sudnjeg dana. Stvoritelju, pomozi nas i sastavi u Džennetu sa Muftijom u društvu najodabranijih”, naveo je Kujević u svojoj čestitki.

Povodom Dana Sandžaka čestitku građanima uputio je i predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin koji je naveo da je danas dan kada su građani Sandžaka, ove istorijske multietničke regije u posebno teškim okolnostima 1943. godine iskazali svoje jasno antifašističko opredjeljenje.

“U tom smislu, građani Sandžaka koji ima bogatu prošlost zaslužuju sretnu budućnost”, stoji u Ugljaninovoj čestitki.

Dan Sandžaka se obeležava u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943.