U telefonskom razgovoru  na zahtev predsednika SAD, 2.aprila, Si je istakao da je njegov sastanak u San Francisku sa predsednikom Bajdenom prošlog novembra otvorio viziju orijentisanu ka budućnosti.

Proteklih meseci njihovi zvaničnici su ozbiljno reagovali na predsedničko razumevanje. Odnosi Kine i SAD počinju da se stabilizuju i to pozdravljaju i društva i međunarodna zajednica. S druge strane, negativni faktori odnosa takođe rastu, a to zahteva pažnju obe strane, izveštava o razgovoru Kineska globalna televizijska mreža (CGTN).

Predsednik Si je naglasio da je pitanje Tajvana prva crvena linija koja ne sme da se pređe u odnosima Kine i SAD. “Suočena sa separatističkim aktivnostima ‘tajvanske nezavisnosti’ i spoljnim ohrabrenjem i podrškom koju dobijaju, Kina neće sedeti skrštenih ruku”, kazao je.

Predsednik Si je izneo stav Kine o pitanjima vezanim za Hongkong, ljudska prava, Južno kinesko more i druga pitanja, navodi CGTN.

Predsednik Bajden je istakao da je odnos SAD i Kine najposledičniji odnos na svetu.

“Napredak u odnosima od sastanka u San Francisku pokazuje da dve strane mogu da unaprede saradnju dok odgovorno upravljaju razlikama”, naveo je.

Dvojica predsednika su takođe razmenili mišljenja o krizi u Ukrajini, situaciji na Korejskom poluostrvu i drugim pitanjima, zaključuje se u izveštaju CGTN.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *