U komentaru pod naslovom “Nakon obnove diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana, velike promene su se dogodile na Bliskom istoku” CMG navodi da je proteklih mesec dana bilo više razgovora među bliskoistočnim zemljama, a trend ublažavanja odnosa značajno je povećan.

Sada je važan i jemenski mirovni proces. Ukoliko se može doći do značajnog napretka, to će postati još jedan uspešan primer bliskoistočnih zemalja koje same rešavaju svoje unutrašnje razlike putem dijaloga i konsultacija, dodaje se.

CMG podseća da su se prošlog meseca, Saudijska Arabija i Sirija dogovorile da ponovo otvore svoje ambasade i dodaje da ublažavanje odnosa Saudijske Arabije i Sirije takođe znači da bi Sirija mogla da se vrati arapskoj porodici.

Takođe je došlo do zagrevanja odnosa Turske i Egipta. Ministri inostranih poslova Turske i Egipta sastali su se krajem marta u Kairu, što je prvi put da je Turska poslala zvaničnika na ministarskom nivou u Egipat posle više od deset godina. Dve strane su objavile da će bilateralni odnosi biti vraćeni na ambasadorski nivo u dogledno vreme, navodi CMG.

Mnogi analitičari veruju da je dolazak “plime pomirenja” na Bliski istok rezultat kombinacije unutrašnjih i spoljnih faktora. S jedne strane, narod Bliskog istoka već duže vreme pati od rata i dugo je čeznuo za mirom. S druge strane, poslednjih godina SAD su ubrzale svoje “povlačenje” sa Bliskog istoka i nastavile da ulažu svoju pažnju i resurse u Azijsko-pacifički region, piše u komentaru.

Mnoge bliskoistočne zemlje veruju da je Vašington odustao od svojih tradicionalnih bezbednosnih obaveza prema svojim saveznicima i da mu se ne može verovati. Njihova svest o traženju strateške autonomije značajno je povećana. U tom procesu, fer stav Kine da ne traži sebične interese i ne upušta se u male krugove dobio je poverenje bliskoistočnih zemalja, dodaje se.

Kinesku inicijativu za globalnu bezbednost, ukazuje CMG, pozdravile su zemlje Bliskog istoka i međunarodna zajednica. U konačnoj analizi, Kina je u skladu sa opštim trendom traženja mira i razvoja na Bliskom istoku. Očigledno je da je Kina precizno shvatila opšti trend mirnog razvoja na Bliskom istoku, pa čak i u svetu.

Postoji razlog da verujemo u to: Obnova bilateralnih odnosa Saudijske Arabije i Irana predstavlja veliki korak čovečanstva ka pomirenju i ostvarenju mira, zaključuje CMG u komentaru.