Makroekonomski indeksi “toplote” preduzetnika i bankara, koji odražavaju procenu dve grupe o trenutnoj makroekonomskoj situaciji, porasli su u odnosu na prošli kvartal prema NBK, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

U periodu jul-septembar, makroekonomski indeks “toplote” za preduzetnike iznosio je 26,9 odsto, dok je makroekonomski indeks toplote bankara preokrenuo trend pada i dostigao 19,9 odsto, što je povećanje od 2,1 procentnog poena u odnosu na drugi kvartal.

Od više od 5.000 industrijskih kompanija ispitanih širom zemlje, 52,2 odsto smatra da je makroekonomska klima normalna, u odnosu na 51,5 odsto u periodu april-jun, saopštila je NBK.

Izvozne i domaće porudžbine su se povećavale iz kvartala u kvartal.

Indeks izvoznih porudžbina je u trećem kvartalu iznosio 42,2 odsto, što je 1,2 procentna poena više u odnosu na prethodni kvartal, dok je indeks domaćih narudžbina porastao za 3,8 procentnih poena na 44,8 odsto.

Istovremeno, indeks poslovnih aktivnosti za septembar porastao je za 0,6 procentnih poena od avgusta na 49,8, pošto je tražnja nastavila da se poboljšava.

Nakon intervjuisanja oko 20.000 štediša u 50 gradova širom zemlje, NBK je utvrdila da je više urbanih stanovnika zabeležilo povećanje prihoda u proteklom tromesečju.

Indeks “osećaja prihoda” za treći kvartal bio je 47 odsto, što je 2,5 procentnih poena više u odnosu na prethodni kvartal, dok je indeks poverenja u prihod bio 0,8 procentnih poena viši i iznosi 46,5 odsto, saopštila je NBK.