“Cilj od 25 odsto pokazuje da će Kina unaprediti realizaciju ciljeva o emisiji ugljenika, što je svakako dobro za razvoj novih izvora energije”, rekao je glavni inženjer za nove energije pri kompaniji “State Power Investment Corporation” He Si.

Šef Nacionalnog zavoda za energiju Džang Djijenhua podsetio je da je “uporedo sa podsticanjem razvoja zelene energije u Kini, procenat upotrebe nefosilne energije u 2020. iznosio 15,9 odsto”.

Cilj korišćenja nefosilne energije, kako je navedeno, deo je većeg plana Kine za postizanje vrhunca emisije ugljenika do 2030. i ugljenične neutralnosti do 2060. godine, a takodje je i nova obaveza uskladjena sa Pariskim sporazumom.

“Smernicom je predvidjena ušteda energije kao prioritet i naglašena neophodnost daljeg poboljšavanje efikasnosti proizvodnje, smanjenja emisije ugljenika i proširenja korišćenja novih izvora energije”, izjavio je potpredsednik Kineskog saveta za električnu energiju Vang Džisjuan.

Smernica zabranjuje razvoj energetski intenzivnih projekata sa visokim emisijama.

Umesto toga, zemlja će uvesti politiku kontrole proizvodnje energije iz ugalja i petrohemijskoj industriji i poboljšati smernice koje se odnose na višak energetskih kapaciteta, objavila je CMG.