Organizatori ovogodišnjeg festivala pozvali su govornike kineskog iz celog sveta, kojima taj jezik nije maternji, da pošalju originalni video snimak koji prikazuje lepotu kineskih tradicija i njihovu uključenost u moderan svet, saopštila je Kineska medijska grupa (CMG).

Neki od nagrađenih radova biće odabrani za jednočasovni specijalni program 20. aprila, na Dan kineskog jezika UN. Program će kasnije biti emitovan putem CMG i zvaničnih kanala UN na društvenim mrežama.

Festival organizuju evropski ogranak Kineske medijske grupe (CMG Europe), Kancelarija UN u Ženevi i Stalna misija Kine pri Kancelariji UN u Ženevi i druge međunarodne organizacije u Švajcarskoj.

Prošlogodišnja dodela nagrada privukla je široku pažnju širom sveta, a gledalo ju je 150 miliona ljudi, navodi CMG.

Dobitnici nagrada su pozvani da učestvuju u projektu letnje škole Univerziteta Cinhua, jednom od najprestižnijih u Kini, kako bi naučili više o kineskom jeziku i kulturi.

Datum Dana kineskog jezika UN izabran je tako da se poklopi sa šestim od 24 tradicionalna kineska solarna perioda. Tog dana ljudi odaju počast legendarnoj ličnosti drevne Kine, po imenu Can Cze (Cangjie), koji je tvrdio da je izumitelj kineskih znakova.