„Ovogodišnji šestodnevni CIFTIS privukao je holding kompanije iz raznih oblasti, kao i kompanije sa liste 500 najjačih da učestvuju na sajmu uživo. Po prvi put, 10 zemalja, uključujući i Ujedinjene Arapske Emirate, Švajcarsku i Italiju, postavilo je svoje izložbe“, navodi se u komentaru CMG povodom završetka sajma.

Na sajmu, završenom 5. septembra, ostvareno je 1.339 narudžbina, kao i 173 inovativna dostignuća, što ukazuje da „inovacija“ postaje sve značajnija u uslužnoj delatnosti.

Prema podacima sa Konferencije UN-a o trgovini i razvoju, u globalnoj trgovini uslugama, udeo tehnologija povezanih sa inovacijama i informacionim uslugama, uslugama intelektualne svojine i dizajna za istraživanje i razvoj porastao je sa 11,4 odsto u 2005. godini na 18 odsto u 2020. godini.

Kao jedna od najaktivnijih oblasti tehnoloških inovacija, digitalna ekonomija je postala novi motor globalnog ekonomskog rasta. Obim kineske industrije digitalne ekonomije zauzima drugo mesto u svetu već dugi niz godina, ubrizgavajući preko potreban razvojni zamah u globalnu ekonomiju i preduzeća, istakla je CMG.

Navodi se da je CIFTIS tzv. „snaga pumpa“. Obim trgovine uslugama zauzima drugo mesto u svetu već osam godina za redom, a kumulativni uvoz usluga je premašio četiri triliona američkih dolara.

„Upravo u avgustu ove godine, Ministarstvo trgovine Kine najavilo je da će promovisati primenu nacionalne verzije negativne liste za prekograničnu trgovinu uslugama, proširiti uvoz i izvoz zelenih i niskougljeničnih tehnologija i istražiti mere kao što je izgradnja nacionalne demonstracione zone za inovacije i razvoj trgovine uslugama“, podsetila je CMG.

Ocenjeno je da će nakon zatvaranja CIFTIS-a različita dostignuća zaživeti i biti od koristi svetu.

„Uz mogućnost kontinuirane ekspanzije kineskog otvaranja na visokom nivou prema spoljnom svetu, više dobrih stvari će doći jedna za drugom“, navodi se u komentaru CMG.