Visoki kineski diplomata Vang Ji razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o incidentu s kineskim balonom, situaciji u Ukrajini i pitanju Tajvana.

Vang Ji koji je direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Blinken imali su nezvaničan susret u subotu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, na zahtev američke strane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

“SAD su zemlja broj jedan po nadzoru i izviđanju. Njihovi baloni su mnogo puta leteli iznad Kine, zato nisu u poziciji da blate i diskredituju Kinu. Ono što američka strana treba da uradi jeste da pokaže iskrenost, prizna i popravi štetu koju je njena prekomerna upotreba sile nanela odnosima Kine i SAD”, kazao je kineski zvaničnik.

On je međutim dodao da ako SAD “insistiraju da iskoriste ovo pitanje kako bi eskalirale ili pogoršale situaciju, Kina je spremna da pruži odgovarajući odgovor i sve posledice, u tom slučaju, će snositi američka strana”.

Povodom rata u Ukrajini Vang Ji je kazao da Kina igra konstruktivnu ulogu držeći se principa i promovišući mirovne pregovore.

Tokom razgovora, on je takođe jasno stavio do znanja američkoj strani da je za održavanje stabilnosti širom Tajvanskog moreuza neophodno čvrsto suprotstavljanje “nezavisnosti Tajvana” i pridržavanje principa jedne Kine u njegovom pravom smislu.

“Što se tiče tajvanskog pitanja, američka strana treba da poštuje istorijske činjenice, svoja politička obećanja i izjavu da ne podržava ‘nezavisnost Tajvana'”, zaključio je.