Tokom posete Beogradu Krivokapić, kako je rekao novinarima, neće potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Poseta predstavlja priliku da se istakne važnost stabilnog i sigurnog regiona, kao i značaj njegove jače integracije kroz mehanizam Berlinskog procesa, kojim se učvršćuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana, navedeno je u tekstu Platforme koju je uoči posete Krivokašića Srbiji usvojila crnogorska vlada.

„Imajući u vidu krizu nastalu usled pandemije korona virusa, poseta će biti odlična prilika za razgovor o modelima usmerenim na prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih izazova uslovljenih pandemijom sa kojima se obe države suočavaju“, dodaje se u tekstu platforme.

Kako se ističe, poseban akcenat biće stavljen na jačanju ekonomskih veza i saradnje za šta postoje značajni potencijali.

U tom smislu, fokus će biti na projektima koji imaju za cilj unapredjenje saobraćajne infrastrukture, što je neophodan uslov za povećanje prometa ljudi i za sveukupnu ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti turizma, dodaje se u platformi.

Prema navodima iz ovog dokumenta, tokom posete biće preneta crnogorska podrška novoj fazi pregovora Beograda i Prištine „s očekivanjem da će ona biti intenzivirana u narednom periodu i rezultirati obostrano prihvatljivim i sveobuhvatnim rešenjem“.

Krivokapić je novinarima pre nekoliko dana kazao i da Temeljni ugovor sa SPC neće biti potpisan tokom njegove zvanične posete Beogradu.

On je dodao da Temeljni ugovor treba da bude potpisan u Crnoj Gori.