Kako se navodi u saopštenju, dugoročno posmatranje biće usmereno na rad institucija i potecijalne izmene zakona, izveštavanje nacionalnih televizija i lokalnih medija, kao i ponašanje političkih aktera i javnih institucija u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Posebnu pažnju u ovom periodu, kako se navodi u saopštenju, Crta će posvetiti najavljenim izmenama izbornih pravila i procedura koje su proistekle iz dva medjustranačka dijaloga, a očekuje se i da će neposredno pre raspisivanja izbora biti organizovan i referendum o izmenama Ustava.

„Izuzetno je važno da vidimo kako će se najavljene zakonske izmene, kao i referendum, zbog kojeg će gradjani dva puta izlaziti na birališta u samo tri meseca, odraziti na kvalitet izbora. Za sada je mnogo nepoznatih stvari koje stvaraju neizvesnost kako će izborni proces izgledati“, izjavio je šef Posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov.

Crtina analiza sadržaja centralnih vesti na televizijama s nacionalnom pokrivenošću od završetka parlamentarnih izbora 2020. do oktobra 2021. pokazala je „izrazitu neravnopravnost“ u zastupljenosti vlasti i opozicije budući da su predstavnici vladajuće većine „zauzeli čak 94 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima“. //