Kako je na prvoj današnjoj konferenciji za novinare rekao šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov, kada Crta prijavi nešto policiji, znači da ima dovoljno dokaza, i naveo da je na Novom Beogradu i Zvezdari zabeležena kupovina glasova, a na još jednom mestu u gradu “bugarski voz”, dok su ostale nepravilnosti za sada manje očigledne i zabeležene na malom broju mesta.

“Posmatračkoj misiji najvažniji je kvalitet izbornog dana, koliko se poštuju pravila i onda po tome sudimo da li večeras brojeve glasova uzimamo u obzir ili ne. Biračka mesta otvorena su uz zakašnjenja na četiri odsto mesta, ali sada sva rade. Na četvrtini mesta na otvaranju nisu bili prisutni svi članova odbora, gde se vidi ograničena spremnost izborne administracija da budu prisutni za početak”, rekao je Nedeljkov.

Dodao je da je na tri odsto mesta zabeleženo da nije obezbeđena tajnost glasanja, na jedan odsto nema dokaza da je kutija bila prazna, a na dva odsto mesta viđena je paralelna evidencija o identitetu i da to može imati opasan karakter jer se može koristiti kao pritisak i evidencija za kupovine glasova.

Na pitanje da li su posmatrači Crte bili u Sportskom centru Banjica gde je snimljeno okupljanje i evidencija članova SNS-a, Nedeljkov je rekao da za sada nije dokazano da taj centar služi za dovođenje birača kao što je to bilo u Areni u decembru, kao i da sada, kada su mediji objavili sumnju da se nešto dešava, ne veruje da će se na tom mestu odvijati nepravilnosti, ali da će posmatrači i dalje nadgledati.

Posmatračku misiju čini preko 1.500 ljudi. Oni posmatraju izbore na 450 reprezentativnih i slučajnih biračkih mesta.

Naredna konferencija Crte za novinare najavljena je za 14.00 časova