Kako je Crta saopštila, priznanje “zaslužuje svako od stotina hiljada građanki i građana koji su mirnim protestima pokazali hrabrost da veruju u Srbiju bez nasilja”, a dodeljeno je pojedincima i grupama čije angažovanje je bilo inspiracija za sve učesnice i učesnike protesta.

U ime svih hrabrih građana priznanja su poneli neformalno udruženje “Studenti protiv nasilja”, lokalni aktivisti i organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” u Petrovcu na Mlavi, aktivistkinja Dragana Arsić iz pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, Ranka Kašiković iz Subotice i Stefan Vukić iz Požarevca koji su javno istupili protiv političkih pritisaka kojima su bili izloženi na radnom mestu, tužiteljka Bojana Savović i Jasmina Paunović i tužilac Predrag Milovanović, bivša članica Saveta REM-a Judita Popović i Lokalni front iz Kraljeva.

“Potrebna je velika hrabrost da bi se preživelo pod teškom senkom nasilja, a kamoli da bi se podigao glas i zahtevao život dostojan građanke i građanina u demokratiji. U stanju apatije u koju nas politički moćnici i uzurpatori države guraju, potrebna je hrabrost da se poveruje da uopšte ima smisla pobuniti se. Hrabrost je u našoj nadi da možemo u Srbiji uspostaviti sistem zasnovan na sili zakona, a ne na zakonu sile”, rekla je tom prilikom direktorka Crte Vukosava Crnjanski.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *