Ona je na konferenciji za medije kazala da se ne sme dozvoliti da se taj nacionalni organ “vodi na način da nadležnosti i aktivnosti Vijeća svede na nivo niži od onog koji zakon omogućava i da se time obezvredi značaj te najvažnije institucije za Bošnjake”.

“Izgradili smo Vijeće koje se bavi nacionalnom, a ne partijskom politikom, Vijeće u kome su dobrodošli svi oni koji mogu na bilo koji način doprineti bojem životu Bošnjaka u ovoj zemlji”, kazala je Curić.

Istakla je da je cilj te liste da izgrade Sandžak u kome će Bošnjaci biti ravnopravni u svim oblastima života.

“Naš program i ciljevi zajedni su za sve Bošnjake u ovoj zemlji i obavezuju nas na bošnjačko jedinstvo. Naši kandidati su ugledni građani ove zajednice, obrazovani, stručni, nacionalno svesni i politički odgovorni, oslobođeni političkih i koalicionoih interesa, oslobođeni ucena i pritisaka”, kazala je Curić.

Ona je pozdravila imenovanje dva bošnjačka ministra u novoj Vladi, ocenivši da je zadatak Vijeća popravljanje nacionalne strukture zaposlenih u državnim institucijama.

Pored te, na izborima za novi saziv BNV-a učestvovaće i liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” i “Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane”, koju će predvoditi Admir Muratović.

Svoju listu najavio je i bivši predsednik BNV-a Esad Džudžo.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 13. novembra.