“Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ukoliko bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese”, naveo je Dačić.

Novinska agencija, Rojters prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, objavila je da se Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, složila da pošalje oružje Kijevu, ili ga je već poslala.

Dokument koji predstavlja pregled odgovora evropskih vlada na zahtev Ukrajine za vojnu obuku i “smrtonosnu pomoć”, odnosno oružje, bio je među desetinama tajnih dokumenata objavljenih onlajn poslednjih nedelja u nečemu što bi moglo da bude najozbiljnije curenje američkih tajni u višegodišnjem periodu, navodi agencija.

Pod nazivom “Evropski odgovor na tekući rusko-ukrajinski sukob”, dokument u obliku grafikona navodi “procenjene stavove” 38 evropskih vlada u odgovoru na ukrajinsko traženje vojne pomoći.

“Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantuje navode o navodnom izvozu naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu, koje je objavila britanska agencija Rojters, a preneli pojedini domaći mediji”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Naglasio je da se Srbija pridržava svoje politike vojne neutralnosti i sprovodi Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost iz februara prošle godine.

Šef srpske diplomatije je još jednom podvukao da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu, navodi se u saopštenju.

Ukazao je da se dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme Srbije izdaju isključivo kupcima sa Sertifikatom krajnjeg korisnika, u kojem, između ostalog, stoji klauzula da krajnji korisnik ne može reeksportovati oružje bez saglasnosti nadležnih institucija Srbije.