Kako je rekao, on je sa šefovima službi bezbednosti i tužiocima razgovarao o pokušaju demonstranata da nasilno uđu u Skupštinu grada Beograda, preneo je Blic.

Najoštrije smo osudili jučerašnji akt nasilnog upada u institucije, rekao je Dačić i istakao da to nisu bili politički protesti već pokušaj nasilnog osvajanja vlasti.

“Analizirana je bezbednosna situacija. Zaključeno je naravno da bez obzira na brojne izazove koji su ovih dana bili prisutni i bez obzira na to što se o ovome govorilo već nedeljama unapred o najavi ovih nasilnih aktivnosti koje su pre svega usmerene ka nasilnom osvajanju institucije i rušenju ustavnog poretka, da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, kao i da će svi elementi sistema bezbednosti nastaviti da koordinirano deluju na zaštiti ustavnog poretka”, kazao je Dačić.

Rekao je i da je reakcija državnih organa bila uzdržana i pozvao nadležne da one koji su učestvovali u neredima kazni na način koji zakon definiše.

“Jedno je stvar, da li ćete vi osvojiti vlast na izborima, a drugo je pitanje da li ćete vlast osvojiti na ulici, odnosno nasilnim ulaskom u institucije vlasti”, rekao je Dačić.

Dodao je da država nikakvo nasilje neće dozvoliti, naročito prema državnim institucijama i prema ovlašćenim licima koje predstavljaju državu, jer su to teška krivična dela.

Pozvao je da svi koji su učestvovali u nasilju budu sankcionisani na način na koji to zakon definiše i ukazao da pojedinci pokušavaju da sada sebe amnestiraju od odgovornosti navodeći navodno “ubačene elemente” za koje tvrde da su vršili nasilničke akte.

“Država daje podršku svim nadležnim organima da zaštite ustavni poredak i daje podršku svim nastojanjima da se sankcionišu svi oni koji su upotrebljavali nasilje, očekujući da će i Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo postupati u skladu sa zakonom”, naveo je Dačić.

Tokom sinoćnog protesta pristalica liste “Srbija protiv nasilja” demonstranti su došli do Skupštine grada, gde su naišli na zaključana vrata koja su pokušali da provale, a prilikom pokušaja upada slomljeno je staklo na ulaznim vratima.

Okupljeni su gađali policajce predmetima i razbijali prozore, policija im je uzvratila ispaljivanjem suzavca, a kasnije je pretučeno i uhapšeno više demonstranata.