„I Srbija i Kina su nažalost često suočene sa pokušajima kršenja medjunarodnog prava, Povelje UN, ili nekih drugih dokumenata. Kada je Srbija u pitanju, tu je i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, Briselski i Vašingtonski sporazumi, osnivački principi OEBS-a, Helsinška povelja i drugi“, rekao je Dačić za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Ocenio je da su i Srbija i Kina „žrtve nasilja nad medjunarodnim pravom“, ističući da to nije put kojim mogu da se grade stabilni odnosi u svetu.

„Naravno da je glas Kine, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, mnogo jači nego glas Srbije, ali pošto govorimo jednim glasom, mi smatramo da i Srbija u Savetu bezbednosti ima svoj glas – a to je Kina“, istakao je Dačić.

Srpski šef diplomatije naveo je da je primer „nelegalne secesije Kosova i Metohije jedan od najboljih primera šta dolazi kao posledica nasilja nad medjunarodnim pravom“, odnosno kada se jedno nasilje pokušava opravdati principima za koje se kaže da ne važe u nekim drugim primerima rušenja teritorijalnog integriteta.

„Mi se borimo za našu zemlju, ne damo da se odvaja deo naše teritorije i da se deo našeg naroda, bez svoje volje, odvaja od svoje zemlje i u tome imamo ogromnu podršku Kine, na čemu smo joj naravno neizmerno zahvalni“, kazao je Dačić.

Istakao je da Srbija bezuslovno podržava teritorijalni integritet Kine i politiku jedne Kine, bez obzira na različite varijante te politike.

„Da li je to ‘jedna zemlja dva sistema’, ili bilo koja druga varijanta, za nas je najbitnije da možemo da kažemo da imamo punu saradnju na medjunarodnom planu i da ćemo uvek imati tu zajedničku poziciju“, naglasio je on.

Govoreći o saradnji dve države van medjunarodnih okvira, Dačić je izjavio je da je Srbija ponosna na dobre odnose sa Kinom, kao i da tu zemlju vidi kao nezaobilaznog partnera za svoje buduće razvojne planove.

„Mi imamo sve razloge da još više podignemo saradnju. Smatramo da je okvir kroz inicijativu ‘Pojas i put’ optimalan za naše zajedničke projekte i podsetiću da je Srbija jedna od najaktivnijih zemalja u Istočnoj Evropi kada je u pitanju realizacija ovog projekta“, rekao je Dačić.

Kazao je da su dosadašnja iskustva za kineskim partnerima odlična i da postoji veliki broj završenih projekata u infrastrukturi i industriji koji su za Srbiju od strateškog značaja, ističući da Srbija želi da nastavi tim putem i da za proširenje saradnje ima mnogo prostora.

„I u gradjevinarstvu i u industriji i u novim tehnologijama i u medicini i u privredi, pored svega ovoga što već imamo. Srbija u Kini vidi nezaobilaznog partnera za svoje buduće razvojne planove“, istakao je Dačić.

Dobrom odnosu dveju zemalja, kako je ocenio Dačić, veoma je doprineo dobar odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Djinpinga, koji su bili, kako je naveo, „motor za još bolju i bližu saradnju“.

„To se prijateljstvo najbolje videlo u teškim trenucima, kao što je bio početak pandemije, kada smo mi upravo iz Kine dobili tu prvu prekopotrebnu medicinsku pomoć. Mnoga vrata su nam tada bila zatvorena, ali su kineska vrata bila otvorena“, istakao je Dačić.

Govoreći o 20. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine, koji je u oktobru održan u Pekingu, Dačić kaže da je on po mnogo čemu bio istorijski i čestitao predsedniku Kine Si Djinpingu ponovni izbor za generalnog sekretara te partije.

„Kongres Komunističke partije je centralni dogadjaj za donošenje važnih strateških odluka koje će voditi kinesko društvo u budućnosti“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, za neke druge zemlje u svetu to nije dogadjaj od državnog značaja, a mnoge srpske diplomate se takodje rukovode zapadnim modelima demokratije, gde partijska odlučivanja i partijski kongresi nisu od značaja za donošenje državnih odluka.

„Medjutim, kada je reč o Kini, nesumnjivo da je Komunistička partija centralna politička snaga i samim tim njen kongres ima centralni značaj za donošenje tih najvažnijih odluka. Zato su na kongresu potvrdjeni dosadašnji rezultati u razvoju zemlje. Oni su prepoznati kao dobar put da se Kina razvija i ubuduće“, kazao je Dačić.

Naveo je da su iskustva koja se mogu dobiti iz kineske politike veoma važne jer se pokazalo da je to uspešan model, i to u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

„Zato mislim da će ovaj 20. kongres Komunističke partije Kine ostati jedna veoma važna tačka u savremenom razvoju Kine, jer se potvrdila ispravnost državne politike i na unutrašnjem i na spoljnom planu, a takodje su utvrdjene i odrednice za budući razvoj Kine, da taj model ima za cilj da realizuje glavne ciljeve razvoja za narednih 50 godina i zato mislim da svi treba sa velikom pažnjom da analiziraju njegove rezultate“, istakao je Dačić.

Ocenio je da je veliki deo sveta impresioniran reformama i razvojem Kine u poslednjih nekoliko decenija, ali da verovatno nisu zbog toga svi srećni „jer su ugrožene njihove do skora dominantne pozicije u globalnim razmerama“.

„Ali mislim da svi imaju poštovanje za taj put koji je Kina prešla i rezultate koje je ostvarila. Tako da je danas nemoguće graditi bilo kakve ekonomske, tehnološke ili bilo kakve druge razvojne planove, ako u tim planovima nemate učešće Kine“, rekao je Dačić.

Kako je dodao, Kina je danas globalna sila u svakoj oblasti i saradnja sa njom, i svim potencijalima sa kojima raspolaže, je nužna, ističući da se veličina Kine ogleda i u tome što je svoje ogromne potencijale otvorila i za druge.

„Ona je stavila ta svoja dostignuća na raspolaganje celom svetu, sa kojim želi da saradjuje na ravnopravnoj osnovi i zato mislim da vredi pozdraviti još jedan važan zaključak Kongresa, njega je takodje saopštio predsednik Si, a to je da Kina ostaje otvorena prema svetu jer je svet potreban Kini, kao što je Kina potrebna svetu“, kazao je Dačić.

On je ocenio da je to veoma važna poruka, jer to potvrdjuje da Kina želi stabilne odnose na medjunarodnom planu, i kada je reč o ekonomiji i tehnološkom razvoju, ali i kada je reč o politici i kolektivnoj bezbednosti, ističući da ništa od toga ne može da se ostvari bez aktivnog učešća Kine.

Kineska medijska grupa (CMG)