Ambasadorka Čen Bo je rekla da su bilateralni odnosi „na istorijskom maksimumu“ i da ih kineska strana ocenjuje kao „svevremene odnose čeličnog prijateljstva“, saopštila je Skupština Srbije.

Ona je kazala da u političkim odnosima nema otvorenih pitanja i da odnose dve zemlje karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima, navodi se.

Dačić je rekao da je Srbija, pored intenzivnog političkog dijaloga na svim nivoima, veoma zadovoljna i nivoom parlamentarne saradnje dve zemlje, piše u saopštenju.

On je izrazio nadu da će novi saziv parlamenta, koji će biti konstituisan 1. avgusta, nastaviti da radi u istom duhu kao prethodni, u kojem je poslanička grupa prijateljstva sa Kinom brojala 122 poslanika, dodaje se.

Čen Bo se danas sastala i sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i uručila mu pismo ministra javne bezbednosti Kine Vanga Sjaohonga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U pismu se, kako se navodi, potvrđuje odlična saradnja dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova, posebno saradnja u oblasti bezbednosti projekata inicijative „Pojas i put“ u Srbiji i podrška u okviru međunarodnih organizacija, pre svega Interpola.

Vang je u pismu naveo i da je stav kineske strane dosledan po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije kada je reč o pitanju Kosova, i da će Peking nastaviti da pruža čvrstu podršku Srbiji, dodaje se.

Vulin je rekao da je prijateljstvo Srbije i Kine „čelično, baš kao i lično prijateljstvo dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga“, navodi se.