Dačić je ocenio da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamena za evropske integracije nego pokušaj da se do tog momenta prevazidju problemi u regionu.

„Ne vidim nijedan razlog da bilo ko bude protiv, osim politikantskih razloga“, ocenio je Dačić.

Istakao je da gradjani Srbije nisu protiv EU već da se primećuje zamor od pristupanja, kao što se u EU primećuje zamor od primanja novih članova, ali da je članstvo u najboljem interesu gradjana.

„Gradjani Srbije ako imaju neke primedbe tiču se utiska koliko je pogled na naše interese i probleme pravedan i da li ima duplih standarda“, dodao je.

Istakao je da je krivica za odugovlačenje u procesu pristupanja i na strani Srbije i na strani EU, ali je ponovio da članstvo u Uniji ostaje strateški prioritet Beograda.

Dačić je rekao da se iz nekih članica EU čuje narativ da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, a da će „Kosovo za uzvrat biti primljeno u Savet Evrope“.

„Nije dobro da se teritorijalni integritet različito tumači na pitanju Ukrajine i Srbije. Mi osudjujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i Srbije“, izjavio je.

Izrazio je nadu da će moći da se objedini ubrzanje ka članstvu u EU i da spoljna politika Srbije bude samostalna i da te dve stvari neće biti kontradiktorne.

„Ideja Evropske unije treba da bude ‘bensedin’ za naše regionalne probleme i nada da će se stvari rešavati mirno i da ćemo imati bolju budućnost“, zaključio je predsednik Skupštine Srbije na skupu u beogradskom hotelu Zira.