“Želim da jasno upamtite, Srbija nije ničija produžena ruka. Mi smo ovde svi produžena ruka samo srpskog naroda i države Srbije, male, ali ponosne. Ta ruka neće nikada potpisati ništa što je na štetu naših nacionalnih interesa istovremeno se boreći za mir i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava”, rekao je on na novogodišnjem prijemu u MSP.

U svom govoru pred diplomatskim korom Dačić je rekao da Srbija vodi samostalnu i suverenu spoljnu politiku, rukovodeći se srpskim interesima, te da je zato “veoma uvredljivo kada moje kolege iz uticajnih zemalja kažu da smo mi nečija produžena ruka”.

“A čija smo mi to produžena ruka bili kada smo 27. marta 1941. godine odbili pristupanje Hitlerovom paktu ili kada smo 1948. rekli Staljinu ne ili kada smo osudili vojnu intervenciju u Čehoslovačkoj i ubistvo Patrisa Lumube u Kongu, rat u Vijetnamu, ili kada smo osnovali Pokret nesvrstanih. Ili da budem još precizniji, čija je to Priština produžena ruka kada joj je dozvoljeno da posle 10 godina ne sprovodi potpisani Briselski sporazum čiji je garant EU”, rekao je i dodao da ne zna da li će ponovo biti šef srpske diplomatije.