Tokom rasprave na sednici SB UN, na kojoj se razmatra novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Dačić je pitao Gervalu zašto se upravo za ratne zločine sudi bivšem kosovskom lideru Hašimu Tačiju, a ne njemu.

“Zašto ja ili predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nismo optuženi? Zato što u tome nismo učestvovali. A gde su sada Tači i (Kadri) Veselji?”, pitao je Dačić.

Gervala, koja je Dačića nazvala “desnom rukom balkanskog kasapina” Slobodana Miloševića, kazala je prethodno na sednici da je šef srpske diplomatije “odgovoran za masovna ubistva i nasilje tokom poslednjeg rata na Kosovu” i da treba da bude izveden pred sud za ratne zločine. Navela je i da je Vučić bio Miloševićev “ministar propagande” i da “tu funkciju još obavlja”.

Odgovarajući Gervali, Dačić je rekao da su predstavnici članica SB UN “mogli da čuju iz prve ruke kako izgleda dijalog” i “koliko je tu ekstremizma”.

“Mogli ste da čujete da oni ne žele dijalog, nego nastavak sukoba. Mogli ste da primetite i rasizam kada govori o srpskom DNK. Jasno je da njih dijalog ne zanima”, naveo je Dačić.

On je kazao i da je Gervala Švarc 1998. godine izjavila da je “albanski narod bio u zabludi kada je mislio da će mu slobodu doneti Amerikanci” i da “treba da se pripremi za borbu za slobodu oružanim putem”.

Dačić se osvrnuo i na izjavu Gervale Švarc da je Kosovo “najdemokratskija zemlja i garant slobode i mira na Balkanu”.

“To ste vekovima bili, u Prvom svetskom ratu kad ste ratovali protiv Francuza, Engleza i Amerikanaca, to ste bili i u Drugom svetskom ratu, kad ste ratovali za Hitlera. Uvek ste bili garant, mira i stabilnosti na Balkanu”, rekao je ironično Dačić.

On je prokomentarisao i tvrdnje Gervale Švarc i drugih zvaničnika Kosova da su Srbi počinili genocid nad kosovskim Albancima 1990-ih.

“Kad pričate o srpskom genocidu nad Albancima, u Prištini je živelo 40.000 Srba 1990-ih, a danas ih ima oko 100. Da su Srbi izvršili genocid, bila bi obrnuta brojka. Svaki metar kosovske zemlje je prekriven srpskom krvlju”, kazao je Dačić.

Dodao je da Srbija želi dijalog, ali da ne želi to da neko ne ispunjava svoje obaveze i da za to bude nagrađen, “kao što je slučaj sa Prištinom” po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Srpski ministar je ukazao i da Vučić nije potpisao sporazum u Ohridu i da je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo svako faktičko ili formalno priznanje Kosova i članstvo Kosova u UN.

“Usmeno prihvatanje sporazuma znači i usmene rezerve na određene stavove. Plus, prvi uslov za primenu svega ostaloga (iz sporazuma) je formiranje ZSO. Videćemo šta će biti 2. maja u Briselu (u narednoj rundi dijaloga). Vi ne želite mir, vi ste puni mržnje, želite rat, ali mi vas se ne plašimo. Vas treba da se plaši međunarodna zajednica”, kazao je Dačić.