“Znam da velikim silama izgleda da sve mogu, ali zamislite kako bi to izgledalo kada bi u našoj ambasadi u SAD Marko Đurić primio nekog američkog tužioca ili sudiju?! Ovaj postupak je u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa”, rekao je Dačić u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je rekao da je Srbija uvek otvorena i spremna za dijalog, ali da svi strani predstavnici “moraju da poštuju osnovne principe Bečke konvencije da nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja u kojima su akreditovani”.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je danas posle sastanka ambasadora Kristofera Hila sa dve premeštene tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva, Bojanom Savović i Jasminom Paunović, da su nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni za napredak Srbije, a posebno za članstvo u EU.

Bojana Savović i Jasmina Paunović bile su zamenice tužioca u Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u državnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS). Taj predmet im je oduzet pošto su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u Odeljenje opšteg kriminala, do čega je došlo posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.