“Nažalost, suočeni smo sa pokušajima relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca, kao i sa idejama isključivosti, mržnje i netolerancije čije je tragične posledice osetila generacija naših predaka”, naveo je Dačić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, dužnost svih je da se ne dopuste “takvi pokušaji izmene istorije”.

“Moramo ostati posvećeni očuvanju slobode i mira za koje su oni dali živote. Moramo, ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta, braniti naše zajedničke vrednosti – slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava, i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama”, rekao je on.

Ministar je dodao da je Dan pobede veliki praznik, simbol herojstva i jedinstva naroda “koji budi, pre svega snažna sećanja na zajedničku borbu protiv fašizma, najvećeg zla 20. veka”.

“Posle tragedije Drugog svetskog rata, na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, generacije naših predaka su doslovno spasle svet, okončavši rat i postavivši temelje za mir, obezbedivši našu sadašnjost i budućnost. Današnji dan je i prilika da se suočimo sa svim aktuelnim izazovima koji mogu da dovedu u pitanje ostvarene blagodeti mira”, naveo je Dačić.