Buiksu, koji je i šef francuske delegacije pri PSSE, Dačić je rekao da očekuje da poslanici Francuske u tom telu “imaju više razumevanja” za argumente Srbije na zasedanju 16. aprila, na kojem će biti razmatran Nacrt mišljenja o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope, navodi se.

Dačić je kazao da je Кosovo “istorijski važan deo” Srbije i ukazao na “vekovno prijateljstvo Srbije i Francuske tokom oba svetska rata”, navodeći da su obe zemlje “uvek bile na pravoj strani istorije”, piše u saopštenju.

Buiks je rekao da je Francuska iskreni prijatelj Srbije i da “podržava pregovore i dijalog” po pitanju zahteva za prijem Кosova u Savet Evrope, navodi se.

On je kazao i da Francuska ostaje otvorena za dijalog sa srpskom delegacijom pri PSSE i da “ima razumevanja” za stavove Beograda po tom pitanju, dodaje se.

Politički komitet PSSE usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, koji je sastavila izvestiteljka PSSE Dora Bakojani.

Iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova za ulazak u Savet Evrope – vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, Bakojani je preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope.

Druga dva uslova – formiranje Zajednice srpskih opština i rešenje za pitanje eksproprijacija na severu Кosova – označena su u nacrtu Mišljenja kao “post-pristupne obaveze Kosova”, što znači da Priština mora da ih ispuni posle prijema u Savet Evrope.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *