Sastanak je održan na marginama današnjeg Saveta za spoljne poslove EU u Briselu, gde šef srpske diplomatije Dačić učestvuje na radnom ručku ministara spoljnih poslova Evropske unije (EU) sa ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

Dačić i Mekalister razgovarali su o aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Govoreći o napretku Srbije na evropskom putu, Mekalister je pozitivno ocenio proces reformi, kao i korake koje vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali je takođe istakao važnost daljeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike.

Dačić rekao je da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese. Ponovio je stav da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena i daljem razvoju regionalne saradnje, koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj ka punopravnom članstvu u EU, dodaje se u saopštenju.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se složili da je dijalog i poštovanje preuzetih obaveza jedini način za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti.

“Za Srbiju to pre svega znači formiranje Zajednice srpskih opština”, rekao je Dačić.

Kako je ranije najavljeno, Dačić će se tokom posete Briselu sastati i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem (Varhelyi).

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *