Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačič je u odvojenim razgovorima s evroposlanicima ponovio stav da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

Dačić je razgovarao sa poslanicom Zelenih, stalnom izvestiteljkom za Kosovo i izvestiteljkom iz senke za Srbiju u Evropskom parlamentu Violom fon Kramon, sa evroposlanicima Demetrisom Papadakisom i Matjažom Nemecem, kofasilitatorom u međustranačkom dijalogu sa Narodnom skupštinom, kao i sa kopredsedavajućom delegaciji Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali su takođe pozvali na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike.

Šef srpske diplomatije Dačić rekao je da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su pozdravili nastavak aktivnosti i složili se da je samo otvoren dijalog pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rešenja.

Sagovornici su razmenili mišljenje o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Dačić je u tom kontekstu ponovio da Srbija osuđuje svako kršenje međunarodnog prava, ali je izrazio žaljenje što pojedini evropski zvaničnici insistiraju na neophodnosti poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, koji Srbija nedvosmisleno podržava, a za šta u sopstvenom slučaju nema podršku, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *