Sagovornici su se složili da dinamičan politički dijalog i razgovori zvaničnika dve zemlje predstavljaju priliku za razmenu mišljenja o temama koje su prioritetne za razvoj bilateralnih odnosa, postizanje veće transparentnosti i jačanje poverenja, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je izrazio nadu da će biti realizovana poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Srbiji, i da će uskoro doći do razmene poseta na predsedničkom nivou, navodi se.

Povodom sutrašnje sednice SB UN o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), na kojoj će učestvovati, Dačić je kazao da je za Srbiju od velike važnosti rad Unmika u punom kapacitetu, s obzirom na delikatnost trenutne situacije na Kosovu.

On je kazao da će Srbija “zadržati konstruktivan stav u vezi sa evropskim predlogom i implementacijom akcionog plana u cilju dalje normalizacije odnosa sa Prištinom”, ali je ponovio da za Srbiju postoje “crvene linije” od kojih neće odustati, navodi se.

Ukupan uspeh evropskog predloga, ponovio je Dačić, zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), kao obaveze preuzete pre deset godina potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Naveo je da je nedopustivo da se taj korak uslovljava razmatranjem zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope i dodao da se Srbija oštro protivi takvom razvoju događaja, piše u saopštenju.

Tomas-Grinfild je pozvala na implementaciju sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Ohridu, i istakla da će SAD “i dalje biti aktivno angažovane u davanju podrške Srbiji i Kosovu dok implementiraju svoje obaveze u postizanju predvidljivih i mirnih odnosa”, dodaje se.