Uoči posete Briselu sledeće nedelje, Dačić je ponovio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, i da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je izrazio spremnost Beograda da dalje unapređuje regionalnu saradnju koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na putu Srbije ka članstvu u EU, navodi se.

Žofre je ohrabrio Srbiju da nastavi aktivno da radi na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, uključujući rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa susedima, piše u saopštenju.

On je, kako se navodi, istakao konstruktivnu ulogu Srbije u upravljanju migracijama i pozdravio odluku Srbije da uskladi vizni režim sa EU, što je, sa daljim reformama u oblasti vladavine prava, važno za napredovanje na evropskom putu.

Dačić je izrazio nadu da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u oblasti iregularnih migracija, kako bi se osiguralo efektivno funkcionisanje centara, adekvatna podrška i usluge migrantima, kao i zaštita granica, dodaje se.

Žofre je pozdravio formalizaciju podrške Srbije energetskom sistemu Ukrajine preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Dve strane su razgovarale o usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodi se.

Imajući u vidu značaj partnerstva Srbije i EU, Žofre je predložio i intenziviranje promocije pozitivnih i obostrano korisnih projekata i aktivnosti u javnosti i medijima.

Sagovornici su se složili da bi intenziviranje direktne komunikacije i češći susreti zvaničnika Srbije i predstavnika Brisela dali dodatni impuls napretku u evropskim integracijama Srbije, i izrazili nadu da će Dačićeva poseta Briselu dati pozitivne rezultate, dodaje se.

Oni su razmenili mišljenje i o situaciji na Kosovu i saglasili se da je nastavak dijaloga jedini i pravi put za postizanje održivog dogovora, piše u saopštenju.