“Sledeće nedelje biće održan samit SE kojim predsedava Island, na kome se usvaja deklaracija koja se tiče teritorijalnog integriteta Ukrajine, Gruzije i Moldavije, a Srbija je podnela predlog da se pridoda da se rešavaju pitanja integriteta i svih drugih članica SE, što je njima zasmetalo”, izjavio je Dačić za TV Pink.

On je podsetio da je Srbija podnela amandman na rezoluciju Saveta Evrope o tome da se poštuje teritorijalni integritet i svih ostalih zemalja Saveta Evrope.

“Mi nemamo ništa protiv njihovog teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali je sada Srbija primorana da bude uzdržana prilikom glasanja u Rejkjaviku”, izjavio je srpski šef diplomatije.

On je uoči sastanka specijalnog predstavnija Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio da Beograd najviše interesuje pitanje bezbednosti srpskog naroda na Kosovu.

“Lajčak se nije sastao sa novoizabranim albanskim gradonačelnicima u četiri opštine na severu Kosova tokom svoje posete Prištini, u njegovom se pristupu i radu ne mogu naći nekorektnosti”, rekao je Dačić i dodao da je očigledno ćutanje zvaničnika Zapada na kršenje sporazuma.

On je rekao da tolerisanje “osojenosti” premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja svakodnevnu pretnju miru i stabilnosti jer se ne zna šta će on sledeće da uradi.

“Lajčak nije u poziciji da preti ili pokaže uticaj na Kurtija, on nije faktor koji može da utiče vaspitno na njega. Oni koji mogu to neće, ili to rade dozirano”, rekao je Dačić i dodao da je očigledno da kad god Zajednica srpskih opština dođe na dnevni red, izbije neka eskalacija.