Dodao je da se ne sme nastaviti sa procesima koje dve strane udaljavaju i produbljuju medjusobno nepoverenje kroz “ubiranje jeftinih političkih poena”.

Sa slabim odnosima Srbije i Hrvatske Balkan ne može biti jak, a Evropa stabilna, rekao je.

“Srbija želi najbolje moguće odnose sa svim susedima, a Hrvatska je jedan od naših najznačajnijih suseda. Ne možemo rešiti sva otvorena pitanja iz prošlosti ukoliko ne počnemo da gradimo dogovor o budućnosti”, rekao je on u video obraćanju na panelu “Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske – ka novoj dinamici”.

Potpuno je, kako je naveo, jasno da Srbija i Hrvatska ne dele mišljenje o brojnim pitanjima, ali je neophodan razgovor sa uvažavanjem i razumevanjem.

“Ukupni odnosi su značajno opterećeni različitostima, koje nažalost kontinuirano dobijaju više pažnje u odnosu na naše sličnosti. Imamo bolne teme iz naše prošlosti. Hrvati često ističu pitanje devedesetih godina, Srbi uvek ističu velike žrtve i genocid nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj”, dodao je Dačić.

Za razliku od prethodnih pokušaja otopljavanja odnosa dve države, Dačić je rekao da je potrebna promena perspektive i politička volja.

“Ono što razlikuje aktuelni pokušaj revitalizacije odnosa Beograda i Zagreba je to što su inicijatori manjinske zajednice u Srbiji i Hrvatskoj”, istakao je šef srpske diplomatije.

Beograd se “uzda” da će Hrvatska u evropskom putu Srbije “odigrati konstruktivnu ulogu i da će biti iskreni promoter strateške važnosti integracije regiona”.

“Jedan od zajedničkih problema je odliv mozgova i odlazak kvalifikovanih mladih ljudi. Saradnja na ovom polju kroz ekonomsko osnaživanje mladih i kreiranje adekvatnog poslovnog okruženja omogućiće mladima da daju lični pečat u izgradnji zajedničkih kapaciteta koji će odnose Srbije i Hrvatske podići na viši nivo”, rekao je.

Posle uvodnih izlaganja ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske usledili su paneli “Značaj i prioriteti resetovanja srpsko-hrvatskih odnosa” i “Nove odrednice u međusobnim odnosima – očekivanja i mogućnosti”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *