“Želim da najoštrije demantujem sve ono što se pojavilo u nekim medijima da Srbija izvozi naoružanje u Ukrajinu. Za nas je bitno da znamo ko od nas kupuje, ko je krajnji korisnik i to je proverljivo, za to postoje papiri, to nisu tajni poslovi i nikada nijedna dozvola drugačije nije data”, rekao je Dačić na prijemu za izaslanike odbrane Ministarstva odbrane Srbije.

Dačić je kazao da država “ne daje dozvole za izvoz i ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatra da bi sa međunarodne tačke gledišta bila sporna i problematična”, i dodao da se Srbija “u tom pogledu nalazi pod izuzetnom kontrolom” budući da joj “UN i ostali stalno šalju istražne misije da je kontrolišu”.

“Govorim o legalnim institucijama vlasti, o dozvolama koje nekoliko ministarstava izdaje za izvoz naoružanja i vojne opreme. U tom pogledu, nikada nijedna dozvola nije data za izvoz naoružanja od kada je počeo sukob u Ukrajini, niti je bilo izvoza na jednu ili na drugu stranu”, naveo je Dačić.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je juče da je Moskva zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje.

Zaharova je kazala da takve informacije “izazivaju najdublju zabrinutost” Rusije i dodala da je to “isuviše ozbiljno pitanje”, i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa.

U ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili su se navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme “Grad”.

Ruski portal “mash.ru” objavio je nedavno da je Ukrajini isporučeno 3.500 raketa “M21” od 122 mm srpske kompanije Krušik, koje je naručila kanadska firma “JNJ Export Import”, i da su sanduci odleteli iz Srbije u Tursku, gde se tranzitom bavila turska firma preko koje je tovar otišao u Slovačku, a zatim u Ukrajinu.

Kompanija Krušik je ove nedelje saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

“Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno, u smislu informacija, a ne zakonske obavezne ili regulative”, kazao je Vučević u Skupštini Srbije, na pitanje poslanika opozicije o tom slučaju.