“Dobro je da se vodi dijalog da Srbija ne bi bila optužena i da ne bi bila na optuženičkoj klupi”, rekao je Dačić gostujući na tv Pink.

On je dodao da su “predstavnici Kosova veoma nervozni jer moraju da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO)” i da je problem što se sada približava taj trenutak.

Pristup Srbije će biti konstruktivan, rekao je Dačić, ali je dodao da Prištini nije cilj da se formira ZSO nego da se Srbi proteraju sa Kosova.

“Stvara se utisak besperspektivnosti života Srba na Kosovu kako bi se oni sami odselili”, naveo je Dačić govoreći o postupcima Prištine.

On je rekao da će najverovatnije 27. aprila učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren Izveštaj generalnog sekretara UN o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Dačić je rekao da nije za to da se “hejtuje” Evropska unija (EU) i da je Srbija deo Evrope bez obzira na politiku EU.

“Treba da imamo pozitivan pristup svemu tome i imamo pozitivan pristup. A da li će biti političkih uslova iz EU su druge teme… bilo bi dobro da postanemo članica EU”, rekao je Dačić.

Srbija vodi “užurbanu diplomatsku aktivnost”, rekao je Dačić i najavio posete ministara spoljnih poslova Španije i Švedske Beogradu i svoju posetu Parizu 20. aprila.