Dačić je na televiziji Pink rekao da je odluka o promeni Ustava već doneta i da se ne može sada naknadno menjati, a odnosi se isključivo na pravosudje u delu o izboru sudija i tužilaca, koje više neće birati skupština, već Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Dodao je da u uporednom pravu nema mnogo alternativa i da sudije biraju ili parlament, ili nezavisna tela, negde čak i vlada, a negde sami gradjani.

Dačić je ocenio da bi njemu koji je u parlamentu, trebalo da odgovara da referednum ne uspe i da poslanici nastave da biraju.

“Ispada da parlament želi sam sebe da razvlasti. A političari i vlada treba da se više uključe u kampanju i objasne da je promena Ustava važna za sve gradjane”, rekao je Dačić i dodao da bez tih predloženih izmena ne bi bilo otvaranja Klastera 4 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Dačić je istakao da je jasno definisano šta se menja i da nema reči o preambuli o Kosovu, te da se u javnosti ta tema zloupotrebljava.

“Imamo sa jedne strane grupe koje kao brane Ustav, a i onu opoziciju okupljenu oko Djilasa od kojih neke ne zanima pa će da bojkotuju, a neki će da glasaju protiv”, rekao je Dačić i to ocenio kao pregrupisavanje opozicije.

Dodao je da ima narodnih poslanika koji su protiv promena, i naveo Vladimira Djukanovića i Tomu Filu koji javno govore da će glasati protiv, ali je objasnio da oni za to imaju pravnu argumentaciju, dok je teza o promeni preambule navodjenje ljudi na progrešno mišljenje.