Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, da Kosovo nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština i da ga to ne interesuje, Dačić je rekao da to mnogo više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd.

“On direktno pljuje na integritet EU – Briseski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet”, naveo je.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić je rekao da Srbija to ne može da spreči.

“Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to. Njih pet ne priznaju Kosovo a Mađarska, koja priznaje Kosovo, rekla je da neće glasati za prijem Kosova”, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a da se o statusu posle razgovara.

“Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu”, dodao je.

Dačić je rekao i da je glavna tema sastanka u Lođu teritorijalni integritet Ukrajine i dodao da je on “spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina”, ali da nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.