Potpredsednik SRS Miljan Damjanović je na konferenciji za novinare rekao da su najviše stradali proizvodjači krompira kojima je država davala subvencije ali nije obezbedila otkup.

Damjanović je naveo da je država ponovo dozvolila uvoz krompira i dodao da je dozvolial i uvoz mesa što je, kako je ocenio, dovelo do pada otkupnih cena mesa i uništavanja stočnog fonda.

Rekao je da je sve to uradjeno u skladu sa naporima Srbije da se pridruži EU.

Damjanović je rekao i da je u proteklih godinu dana došlo do „drastičnog povećenja svih cena“ i i do, kako je naveo, „drastičnog pada standarda gradjana“.

Prema njegovim rečima, vrednost potrošačke korpe je porasla znatno više nego što su povećene penzije i plate.

Ukazao i na težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te ocenio da je poslednji upad kosovskih specijalnih snaga na sever pokazao da se ne poštuju rezolucija SB UN 1244 a da Briselski sporazum ne postoji.

Pozvao je predsednika Skupštine Srbije Ivica Dačića da za 3. april naredne godine raspiše i lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, u sredinama u kojima su Srbi većina.

Kritikovao je vlast što je, kako je naveo, zbog EU uvela sankcije Belorusiji, te podsetio da ta država nije priznala kosovsku nezavisnot.

Ocenio je da je vlast, time što je prihvatila medjupartijski dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca pokazala da Srbija nije suverena zemlja.

Kritikovao je Vladu i zbog usvajanja Zakona o radnoj ravnorpavnosti kojim je, kako je naveo, izvršena i „represija nad srpskim jezikom“.

Upozorio je da se, po saznanjiam srpskih radikala, vlada prprema, pod pritiskom EU da, posle naerednih izbora, usvoji i „zakon o gej brakovima“.

Rekao je i da se navršava godinu dana od kako je Srpska napredna stranka (SNS) uvela jednopartijski sistem i formirala vanparlamentarnu vladu, te da, po SRS. to pokazuje primer ministarke Gordane Čomić.

Damjanović je rekao da je Čomić u vladi iako je na izborima osvojila 0,9 odsto glasova, u koaliciji sa 17 stranaka.

Govoreći o borbi protiv kriminala, naveo je da se stalno čuje ko je uhapšni ali i o onima koji su poznati javnosti a na slobodi su.

Prema njegovim rečimna, na slobodi je i jedan aktuleni ministar koji je optuživan za razna krivična dela, kao i Dragan Djilas i Mladjen Dinkić, za koje se godinama priča da su „najveći kriminalci“.

Rekao je i da je Vlda Srbije uradila dve dobre stvari i da je za obe poslušala SRS.

Tu je naveo usvajanje Zakona o upotrebi srpskog jezika i očuvanju ćiriličnog pisma, i što je omogućila Institutu „Torlak“ da se oporavi i radi.

Damjanović je istakao i da je predsednik srpskih radikala Vojislav Šešelj, gde god da je javno nastupao, ukazivao na značaj rada tog instituta.

Zatražio je od javnog medijskog servisa Srbije, RTS, i da organizuje političku debatu Šešelja i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

//