Danas se navršava 21 godina od smrti Milana Mladenovića, kultnog rok muzičara čije je stvaralaštvo s grupom “Ekatarina Velika” (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mladenović je osnovao grupu “Katarina Druga”, koja je 1984. godine izdala istoimeni album.

Grupa je potom promenila ime u “Ekatarina Velika” i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Muzičar je 1992. godine s članovima grupa “Partibrejkers” i “Električni orgazam” formirao sastav “Rimtutituki”, čija je muzicka aktivnost bila koncentrisana na antiratnu propagandu, i s kojim je snimio singl “Slušaj ‘vamo!”.

U leto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gde je s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album “Angel’s Breath”.

U avgustu 1994. godine, posle nastupa “Ekatarine Velike” na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenovic (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću “Ekatarina Velika” je prestala da postoji.

Najpoznatije pesme EKV-a su “Oči boje meda”, “Tattoo”, “Modro i zeleno”, “Budi sam na ulici”, “Kao da je bilo nekad”, “Ti si sav moj bol”, “Novac u rukama”, “Zemlja”, “Pored mene”, “Ljubav”, “7 dana”, “Ljudi iz gradova”, “Krug” i “Par godina za nas”.

U novembru 2006. godine pesma “Par godina za nas” je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92. Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je “Par godina za nas” najbolja pesma koju je “Ekatarina Velika” ikada napravila.

Mnogi ovdašnji muzičari smatraju da je “Ekatarina Velika” jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.